Vanaf mijn geboorte tot een jaar of vier, schreef mijn moeder allerlei gekke uitspraken en kapriolen van mij op. Zo bedankte ik mijn ouders uitgebreid voor de heerlijke kattenbrokken die ik gegeten had. 😅
Maar in deze periode leerde ik ook mensen aanspreken met u. Zo vroeg mijn moeder: “Wat zeg je tegen oma?”. “U”, antwoordde ik. “En tegen opa?”. “Ook u… En ik ben kleine u!”, schaterde mijn vierjarige zelf uit.
Tegenwoordig spreek ik mijn oma van 89 aan met je en jij. Ze grapt dat ze zich daardoor jonger voelt. 😂
Maar hoe doe je dat online? Wanneer is het slim om bezoekers te tutoyeren en wanneer is het verstandiger om juist te kiezen voor ‘u’?
Om deze vragen te beantwoorden hebben we 3 tips voor je op een rij gezet!
Tip #1: Bedenk wie jij bent 🙋
Om de juiste keuze te maken tussen tutoyeren of vousvoyeren, moet je jouw bedrijf even onder de loep nemen. Wat voor bedrijf heb je? En welke merkidentiteit past hier het best bij?
Stel je eens voor: je hebt een traditioneel advocatenkantoor. Het gros van je klanten is op leeftijd en heeft een goed gevulde spaarrekening. Zij zouden zich waarschijnlijk beledigd voelen als je plots gaat tutoyeren. 😬 Kies hier dus voor ‘u’.
Ook bij de overheid en het bedrijfsleven kiezen ze vaak voor ‘u’. Bied je namelijk een serieus product of een formele dienst aan, dan wil je ook serieus overkomen. Met vousvoyeren versterk je jouw geloofwaardigheid en straal je autoriteit uit.
Toch zijn er steeds meer grote bedrijven die tutoyeren. Kijk maar… Albert Heijn: “Lever nu je volle spaarkaart in”, Ikea: “Hoe slaap jij?” en KPN: “Het abonnement dat bij je past”.
Onze tip: stel jouw bedrijf voor als een persoon. Zou je deze persoon tutoyeren? 🧐
Tip #2: Onderzoek het platform 🖥
Nu je weet wat de tone of voice van jouw bedrijf is, speelt het platform waarop je jouw boodschap deelt ook een belangrijke rol.
Als je zichtbaar wilt zijn op sociale media is het verstandig om je er eerst in te verdiepen. De grootste groep gebruikers bij Instagram is bijvoorbeeld tussen de 15 en 19 jaar. Kies je voor LinkedIn dan is dezelfde leeftijdsgroep voor nog geen 10% actief.
Toch kan je stellen dat op sociale media de keuze snel gemaakt is: tutoyeren. Over het algemeen zitten op deze platforms mensen die zich niet (meer) identificeren met ‘u’. Naast dat het oubollig klinkt, creëert het ook een afstand. Lezers kunnen zich namelijk niet identificeren met wat jij te vertellen hebt. 😟
Heb je ook een website dan is het weer afhankelijk van wie je bent en wat je verkoopt. Verwarrend? Onthoud dan dat het belangrijkste consistentie is. Wanneer jij je lezers met ‘u’ aanspreekt op je website doe je dit ook op andere platforms. 👍
Tip #3: Houd rekening met je doelgroep 🧍♀️🧍🏽🧍♂️
De tijd heeft niet stilgestaan. Waar we vroeger leerden om iedereen met meneer, mevrouw en vóóral ‘u’ aan te spreken, is dat tegenwoordig geen vereiste meer. Opvallend is bijvoorbeeld dat babyboomers vaak de voorkeur geven aan ‘je’ en ‘jij’. 😊
Kijk daarom naar jouw doelgroep. Heb je zowel jongeren als wat meer conservatieve klanten? Houd dan de 80/20 regel aan. Pas de toon aan op de grootste groep klanten.
Nog een tip: doe onderzoek! Schrijf bijvoorbeeld twee advertenties. In de ene advertentie spreek je de lezer met ‘jij’ aan en in de andere met ‘u’. Kijk welke het beste aanslaat en pas hier jouw content op aan.
Voelt een lezer zich toch gepikeerd omdat jij tutoyeerde? Vergeet dan niet: deze persoon was dan toch niet jouw ideale klant. Op naar de volgende! 🙌